Ostatnio dodane
  • Nawracające zapalenie ucha środkowego u dzieckaNawracające zapalenie ucha środkowego u dziecka
    Dzieci niestety często chorują na zapalenie ucha środkowego i niestety dzieje się to coraz częściej i niestety również część winy można przypisać alergii. Bardzo wielu małych alergików niestety bardzo często …
  • Zdrowie nie każdy posiadaZdrowie nie każdy posiada
    Jeżeli często się choruje, to niestety konieczne jest skorzystanie z pomocy wielu specjalistów. Może to nie być zbyt dobre rozwiązanie, ponieważ w domu najlepiej, aczkolwiek jeżeli chce się żyć, to …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Błonnik – naturalny sprzymierzeniec

    Wszyscy wiemy, że to substancja niezwykle pożądana w naszym jadłospisie ze względu na szereg dobroczynnych działań jakie wywiera na nasz organizm. Błonnik to złożona substancja, którą znajdziemy w wielu warzywach i owocach. Budują go związki polisacharydowe i niepolisacharydowe, do których należą: pektyny, celuloza, hemicelulozy, ligniny, śluzy oraz gumy. Organizm ludzki nie trawi i nie wchłania błonnika, i tu tkwi całe jego dobrodziejstwo. Celuloza i hemiceluloza wędrując po przewodzie pokarmowym wchłaniają wodę i resztki niestrawionego pokarmu. W żołądku pęcznieją i dają uczucie sytości. W dalszej drodze błonnik eliminuje kwasy żółciowe, które są odpowiedzialne za tworzenie cholesterolu. Reguluje także ilość wydzielanej insuliny, więc wpływa na poziom glukozy w krwi. Bardzo ważną właściwością błonnika jest jego zdolność do usuwania z organizmu substancji rakotwórczych, toksyn i metali ciężkich. Tak więc substancja ta jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą, miażdżycą i cholesterolem. Jest niezbędna w diecie ludzi zmagających się z cukrzycą. Poza owocami i warzywami błonnik znajdziemy w razowych produktach zbożowych – otrębach, musli, kaszach, płatkach.

    Comments are closed.