Ostatnio dodane
  • Korzystanie z ogólnodostępnych leków
    Rynek leków bez recepty w Polsce stale się rozwija. Wiele osób decyduje się sięgać po takie leki w momencie, gdy odczuwa lekkie dolegliwości. Na rynku leków bez recepty możemy również …
  • Salon z aneksem kuchennym
    Odpowiednie zaaranżowanie salonu sprawia, że możliwe jest stworzenie wnętrza przytulnego i w pełni ciepłego. W takim pomieszczeniu na pewno będzie się bardzo dobrze przebywało. Przestrzeń, jaką taki salon zajmuje jest …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Błonnik – naturalny sprzymierzeniec

    Wszyscy wiemy, że to substancja niezwykle pożądana w naszym jadłospisie ze względu na szereg dobroczynnych działań jakie wywiera na nasz organizm. Błonnik to złożona substancja, którą znajdziemy w wielu warzywach i owocach. Budują go związki polisacharydowe i niepolisacharydowe, do których należą: pektyny, celuloza, hemicelulozy, ligniny, śluzy oraz gumy. Organizm ludzki nie trawi i nie wchłania błonnika, i tu tkwi całe jego dobrodziejstwo. Celuloza i hemiceluloza wędrując po przewodzie pokarmowym wchłaniają wodę i resztki niestrawionego pokarmu. W żołądku pęcznieją i dają uczucie sytości. W dalszej drodze błonnik eliminuje kwasy żółciowe, które są odpowiedzialne za tworzenie cholesterolu. Reguluje także ilość wydzielanej insuliny, więc wpływa na poziom glukozy w krwi. Bardzo ważną właściwością błonnika jest jego zdolność do usuwania z organizmu substancji rakotwórczych, toksyn i metali ciężkich. Tak więc substancja ta jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą, miażdżycą i cholesterolem. Jest niezbędna w diecie ludzi zmagających się z cukrzycą. Poza owocami i warzywami błonnik znajdziemy w razowych produktach zbożowych – otrębach, musli, kaszach, płatkach.

    Comments are closed.