Ostatnio dodane
  • Profilaktyka w medycynieProfilaktyka w medycynie
    Postęp w medycynie nie sprawił, że nie mamy chorób, jakie są bardzo trudne do leczenia. Nowe leki, oparte o sztuczne substancje, które odkrywane są przez współczesną chemię pozwalają znacznie skuteczniej …
  • Dobry biznes – gabinet medycyny estetycznejDobry biznes – gabinet medycyny estetycznej
    O swoim własnym dobrym i dochodowym biznesie w nowoczesnym i postępowym dwudziestym pierwszym wieku marzy naprawdę wielu obywateli. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że każdy człowiek chce zarabiać jak najwięcej pieniędzy, …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Błonnik – naturalny sprzymierzeniec

    Wszyscy wiemy, że to substancja niezwykle pożądana w naszym jadłospisie ze względu na szereg dobroczynnych działań jakie wywiera na nasz organizm. Błonnik to złożona substancja, którą znajdziemy w wielu warzywach i owocach. Budują go związki polisacharydowe i niepolisacharydowe, do których należą: pektyny, celuloza, hemicelulozy, ligniny, śluzy oraz gumy. Organizm ludzki nie trawi i nie wchłania błonnika, i tu tkwi całe jego dobrodziejstwo. Celuloza i hemiceluloza wędrując po przewodzie pokarmowym wchłaniają wodę i resztki niestrawionego pokarmu. W żołądku pęcznieją i dają uczucie sytości. W dalszej drodze błonnik eliminuje kwasy żółciowe, które są odpowiedzialne za tworzenie cholesterolu. Reguluje także ilość wydzielanej insuliny, więc wpływa na poziom glukozy w krwi. Bardzo ważną właściwością błonnika jest jego zdolność do usuwania z organizmu substancji rakotwórczych, toksyn i metali ciężkich. Tak więc substancja ta jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadwagą, miażdżycą i cholesterolem. Jest niezbędna w diecie ludzi zmagających się z cukrzycą. Poza owocami i warzywami błonnik znajdziemy w razowych produktach zbożowych – otrębach, musli, kaszach, płatkach.

    Comments are closed.