Ostatnio dodane
  • Dieta rozdzielnaDieta rozdzielna
    Potrawy, które, na co dzień spożywamy są przez nas przygotowane w szczególny sposób. Bardzo często uważamy na to, co jemy. Szczególnie taką uwaga wyróżniają się wegetarianie, którzy bardzo często podkreślają …
  • Kleszczowe zapalenia mózgu – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?Kleszczowe zapalenia mózgu – jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?
    Któż nie lubi wędrować po lasach czy parkach? Jest to czysta przyjemność, jednakże istnieje też swoiste zagrożenie w postaci kleszczy, które także uwielbiają miejsca naszego wypoczynku. Przenoszą one groźną chorobę, …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Dieta kopenhaska

    Autorstwo diety kopenhaskiej przypisuje się Skandynawom. Nazywana jest również trzynastodniową z powodu czasu jej trwania. Głównym atrybutem tej diety jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii w podanym okresie do 600 na dobę. Plan sprowadza się do 3 posiłków dziennie jedzonych w określonych godzinach: śniadanie o 9.00, obiad 12.00-14.00, kolacja przed 18.00. Substancją, która ma pomagać w spalaniu tłuszczu, jest kofeina. Każde śniadanie opiera się więc na filiżance kawy z dodatkiem cukru, która ma rozpocząć aktywny cykl walki z nadwagą. Pozostałe posiłki oparte są na chudym mięsie, jajkach, warzywa i owoce. Dieta jest bardzo wyniszczająca dla organizmu, dlatego nie można jej stosować częściej niż raz na dwa lata. Jeżeli w którymś dniu złamie się zasady, należy przerwać cykl i wrócić do niego najwcześniej po 3 miesiącach. Dieta kopenhaska daje spektakularne efekty. W ciągu 13 dni można zgubić nawet 20 kg, jednak nie obywa się to bez wyraźnego osłabienia organizmu. Z tego powodu w czasie jej trwania należy przebywać pod kontrolą lekarza. Z powodu niedoboru składników mineralnych mogą wystąpić różne objawy, np. krew z nosa, odwodnienie, zły stan skóry, itp. Jej efektywność nie jest duża, bo po szybkim spadku wagi, może nastąpić gwałtowny efekt jo-jo.

    Comments are closed.