Ostatnio dodane
  • Zdrowy miód w kuchni
    Wiele osób zaczyna ostatnimi czasy coraz bardziej eksperymentować ze swoimi kulinariami. Przestajemy już tak bardzo zazdrościć innym krajom ich specjałów i staramy się jak najbardziej dbać o to, aby móc …
  • Fizjologia przekaznictwa
    Przekaźnictwo nerwowo-mięśniowe polega na wytwarzaniu stanu depolaryzacji błony płytki ruchowej pod wpływem ACh uwolnionej w zakończeniach nerwów ruchowych. Płytka ruchowa stanowi część złącza nerwowo-mieśniowego. W złączu nerwowo-mięśniowym wyróżnia się błonę …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Dieta w chorobach cukrzycy

    Każda choroba narządów u człowieka jest bardzo niebezpieczna i należy bardzo szybko podjąć leczenie a kiedy już nie ma nadziei na to, aby powrócić do zdrowia to należy jakoś temu zapobiegać i żyć w taki sposób aby nie odczuwać tak bardzo skutków choroby. Jedna z takich chorób jest na pewno choroba cukrzycy, która należy odpowiednio leczyć dietą. Dieta w chorobie cukrzycowej obejmuje przestrzeganie właśnie odpowiedniej diety, wprowadzenie właściwych leków, wykorzystanie pracy mięśniowej do poprawienia przemiany węglowodanów. Właściwe żywienie stanowi bardzo ważny element leczenia cukrzycy i nie straciło na aktualności pomimo wprowadzenia do terapii tej choroby nowoczesnych leków. W żywieniu chorych na cukrzycę istotne są takie rzeczy ja; wartość dziennej racji pokarmowej, skład jakościowy diety, rozkład posiłków w ciągu dnia. Dobre zapotrzebowanie posiłków i energii na nie zależy od wieku, dlatego też trzeba się zapoznać co ile ma kalorii, oraz czy organizm całą ta energię wykorzysta. Znaczna część osób chorych na cukrzycę to osoby otyłe, i tu jest problem z przemianą gospodarki magazynowej dlatego wskazane jest przy tej chorobie odchudzenie się. Ważne jest, aby przemiana materii i dobre dobrane produkty były zgodne z całym zapotrzebowaniem z pokarmów energii i regulacja cukrów.

    Comments are closed.