Ostatnio dodane
  • Uczmy się języków
    W dzisiejszych czasach znajomość tylko jednego języka ojczystego nie wystarczy. By znaleźć lepszą i bardziej płatna prace należy przynajmniej znać jeden język obcy w stopniu bardzo dobrym. Najczęstszym znanym językiem …
  • Dieta przy chorobie żołądka
    Choroby, które są w jakiś sposób powiązane z żołądkiem, niestety nie pozostawiają po sobie niczego dla nas miłego. Można czasami z tego rodzaju chorobami niestety nie wytrzymać. Są one dla …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Klasyczny przedpokój

    Żona natomiast opiekowała się domowym ogniskiem, pilnowała dzieci, prała, sprzątała i przede wszystkim gotowała. Niewątpliwie do specjalności polskiej kuchni zaliczyć można potrawy mączne czy zbożowe, wieprzowinę, nabiał, zupy i wypieki. Każdy obcokrajowiec, którzy podczas wizyty w naszym kraju spróbuje najlepszej jakości, polskiej wędliny, kiełbasy, kwaśnej śmietany, tradycyjnego pieczywa, kiszonej kapusty czy kiszonych ogórków wkrótce za nimi zatęskni. Głównie, dlatego te wyroby cieszą się, co raz większą popularnością na zachodzie. Do innych specjalności, dozwolonych jedynie dla osób pełnoletnich należą tradycyjne wódki i nalewki. Prawdziwie staropolska tradycja głosi, iż nalewkę powinno podawać się do mięs, w małych kieliszkach. Oczywiście nie można mieszać oryginalnych nalewek z tymi, które oferowane są nam w sklepach. Najczęściej to, co mają wspólne ze sobą to tylko nazwa. Smak i metoda przyrządzania jest zupełnie inna. Jako dowód polskiej miłości do tego rodzaju trunku można uznać coroczny Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych w Kazimierzu Dolnym.

    Comments are closed.