Ostatnio dodane
  • Owies – niedoceniany składnik dietyOwies – niedoceniany składnik diety
    Każdy choć raz zetknął się z medycyną naturalną. Ileż to razy w przeziębieniach wykorzystujemy stare, sprawdzone receptury babci. Sprawa nie podlega dyskusji, niekonwencjonalne podejście do zdrowia, roztropnie stosowane może okazać …
  • Serwisy medyczneSerwisy medyczne
    Internet jest zdecydowanie najpopularniejszym źródłem współczesności. Korzysta z niego niemal każdy człowiek współcześnie żyjący. Nie ma się co temu dziwić, w końcu można tam bez żadnego problemu znaleźć wszystko to, …
Najnowsze komentarze
    Strony

    postheadericon Kto chciałby żyć wiecznie

    Wraz z rozwojem cywilizacyjnym i kolejnymi postępami technicznymi, a także rozwojem medycyny średnia długość życia człowieka się znacząco wydłuża. Współcześnie nie tylko więc ratujemy życie, ale chcemy je znacząco wydłużyć. Nikt inny jak amerykańscy naukowcy odkryli właśnie cudowne działanie jednego z enzymów, które tłumi niekorzystne działanie wysokokalorycznej diety i chroni komórki przed starzeniem się. Czyżbyśmy właśnie wynaleźli eliksir młodości? Badania nad enzymem pozwoliły odpowiedzieć na pytanie dlaczego niskokaloryczna dieta może wydłużyć życie. Poznanie dokładnych struktur enzymu pozwoliłoby z kolei na wyprodukowanie prostej pigułki, która nie tylko pozwoliłaby wydłużyć życie, ale również spożywać więcej kalorii. Badania są jeszcze na etapie testów, ale odkrycie poszczególnego enzymu i możliwość wniknięcia i poznania jego najmniejszych cząsteczek, które są tak ważne przy produkcji ewentualnego eliksiru młodości, pozwala żywić zupełnie realne nadzieje na to, iż w przyszłości takie tabletki będą ogólnodostępnym specyfikiem. Przeprowadzone badania są dowodem, że u podłoża procesu zapobiegającego starzeniu się leżą te same mechanizmy, ci przy spalaniu kalorii. Dlatego, póki nie mamy do dyspozycji magicznych pigułek, możemy zmniejszać liczbę spożywanego pożywienia, a zwłaszcza tego, bogatego w wolne rodniki, czyli np. słodycze z długim terminem przydatności do spożycia.

    Comments are closed.